Sveti  Bonaventura, biskup i crkveni naučitelj

Autor: fra Mladen Rozić

            Četvrtak, 15. srpnja 2010.

 

Danas se Crkva spominje jednog od svojih najizvrsnijih članova, a to je sv. Bonaventura. Priča se kako je Bonaventura, koji se inače zvao Ivan Fidenza, u mladosti bio veoma bolestan. Njegova majka se utekla sv. Franji Asiškom moleći njegov zagovor i pomoć za ozdravljenje djeteta. Franjo je tom prigodom uskliknuo: „O, buona ventura“! Itako je mali Ivan prozvan Bonaventura, što znači „dobrodošli“. Ovom se pričom želi istaknuti kako je Bonaventura još od najranijeg djetinjstva gajio duboku naklonost prema Franji Asiškom.

 

Rođen je 1217. blizu Viterba u Italiji. U 17 godini postaje članom Male braće i nosi ime Bonaventura. Kao nadareno dijete poslan je u Pariz studirati zajedno sa Tomom Akvinskim. U 27. godini života polaže doktorat i postaje jedan od najglasovitijih profesora na pariškom sveučilištu. Mnogo je proučavao znanost, ali je i mnogo molio. Kad ga je jednom pohodio Toma Akvinski te zatražio da mu pokaže biblioteku, odveo ga je Bonaventura pred križ i rekao:“Ovo je moja biblioteka“!

 

Jednom prigodom ga je upitao brat laik: „Što ćemo mi neuki učiniti da se spasimo, Bonaventura je rekao: Dosta nam je Božja milost! Ponovno ga je upitao brat: Može li neškolovan čovjek ljubiti Boga kao učen čovjek? Bonaventura mu je odgovorio: Jedna obična starica može više ljubiti Boga, nego doktor teologije!

 

Bonaventura je u 36. godini bio izabran za generala svog reda. Punih 16 godina je bio na toj dužnosti. Nakon smrti sv. Franje, Red je zapao u krizu. Bonaventura je odbacio mlakost i osrednjost i tražio vjernost Franjinu duhu. Napisao je životopis sv. Franje. Kad je Papa Grgur X. Počeo pripremati Drugi lionski sabor, imenovao je Bonaventuru kardinalom godine 1237 i glavnim ravnateljem Sabora. Za vrijeme Sabora obolio je Bonaventura. Iz ruke samoga Pape Grgura primio je sakrament Bolesničkog pomazanja i umro u noći između 14. i 15. srpnja 1274 godine. Svecem ga je proglasio Papa Siksto IV. Godine 1482., a Crkvenim naučiteljem Papa Siksto V. Godine 1588.

 

Što od ovoga sveca mogu naučiti franjevci? Bonaventura usmjerava da se slijedi duh svetoga Franje. On ih je učio kako treba slijediti nauk Crkve, a ne teologe koji su se iznevjerili Crkvi. Bonaventura je bio plodan pisac filozofsko-teoloških spisa. Njegova sabrana djela su izdana u deset opsežnih svezaka velikog formata. Uz Tomu Akvinskog, Bonaventura se smatrao najutjecajnijim skolastičkim filozofom i teologom. Na poseban se način ističe svojim naukom o duhovnom životu. još više Bonaventura svojim životom i zalaganjem nadmašuje svoja pisana djela. Zadnji cilj svih njegovih nastojanja jest Bog i ostvarenje našeg zajedništva s njim.

 

Znanost ima zadatak da nas uvede u svijet umovanja, u svijet filozofije, a filozofija nas dovodi do teologije, teologija ima zadatak učiniti nas boljim, dovesti nas do ljubavi i uvesti nas u ljubav. Neka nam primjer ovog velikana pomogne na tom putu. AMEN